Voltige

Voltige, algemene informatie

Voltige is oefeningen doen/turnen op een galopperend paard. In 1976 is voltige in Nederland geïntroduceerd als een tak van de paardensport met het doel kinderen te leren paardrijden. In 1983 heeft de Federation Equestre Internationale (FEI) voltige opgenomen als een aparte discipline in de paardensport. Sindsdien wordt voltige in Nederland als wedstrijdsport beoefend: in teamverband (teamvoltigeren) en individueel (solovoltigeren).

Teamvoltigeren
Teamvoltigeren wordt uitgevoerd met een team van 4 of 6 voltigeurs. Naast de verplichte oefeningen die ieder teamlid moet uitvoeren, is er ook een vrije kür waarbij voltigeurs met twee- en drietallen acrobatische oefeningen vertonen op een galopperend paard. In het teamvoltigeren zijn verschillende klasses.

Solovoltigeren
Solovoltigeren kan worden gedaan vanaf een leeftijd van 12 jaar. De solovoltigeur moet dezelfde verplichte oefeningen uitvoeren als een teamvoltigeur om aan te tonen dat de basisvaardigheden worden beheerst. De vrije kür ziet er anders uit omdat slechts één voltigeur deze uitvoert in tegenstelling tot het teamvoltigeren. Een solokür mag maximaal 1 minuut duren. In het solovoltigeren zijn verschillende klasses.

Een bijzondere sport!!!
Een team kan bestaan uit jongens en meisjes waarbij verschillen essentieel zijn om een kür te kunnen uitvoeren. Dit is bijzonder ten opzichte van de huidige sportcultuur omdat vele sporten hun team samenstellen op basis van gelijkheid: het team bestaat alleen uit jongens of meisjes van dezelfde leeftijd en hetzelfde niveau. Een voltigeteam bestaat uit jongens en meisjes van verschillende leeftijden en verschillende niveaus. Een voltigeur die op zesjarige leeftijd begint met voltigeren kan dus vele jaren in het team blijven, waarbij de functie en verantwoordelijkheden binnen het team met de leeftijd veranderen.

Kleding
Met voltige is het belangrijk dat je kleding aan hebt waarin je goed kunt bewegen. Het beste kun je een legging dragen met een T-shirt of trui. Wat schoeisel betreft is het belangrijk dat het zacht is, omdat je anders het paard bezeert. Je kunt zachte sportschoenen dragen, maar beter zijn de zogenaamde voltigeslofjes/turnschoentjes. Deze zijn verkrijgbaar bij Scapino. In de winter is het koud in de manege, daarom is het verstandig je goed aan te kleden. Trek verschillende lagen over elkaar heen en neem sportschoenen mee om tijdens de warming-up (op de grond) te dragen.

Regels tijdens de voltigeles
Hier volgen enkele regels om de voltigelessen goed te laten verlopen:
• Iedereen moet vijftien minuten voordat de les begint aanwezig zijn, dit in verband met de warming-up. De warming-up is belangrijk om de spieren op te warmen en blessures te voorkomen.
• Tijdens de les geen sieraden dragen, omdat je daar jezelf en anderen mee kunt verwonden.
• Tijdens de les mag niet gegeten worden, wel mag je – als het bijvoorbeeld heel warm is – iets te drinken meenemen voor tussendoor.