Manege

De manege beschikt over verschillende paarden en pony’s. Alle lessen worden verzorgd door gediplomeerde instructrices met ieder een andere achtergrond. Er worden verschillende lessen verzorgd (zie ook de leslijst):

  • Manegelessen (beginners tot gevorderden, met of zonder eigen paard/pony, afwisselend dressuur, springen; voor beginners speciale ‘opstaplessen’)
  • Voltigelessen (meer info -> klik hier!)
  • Springles (eigen paard/pony)
  • Dressuurles (eigen en manege paard/pony)
  • Men lessen met eigen paard of pony.
  • Opstaplessen .

Aanmeldingen via: Liesbeth Slootweg  telefoon 06 27371405 .

 

  • Ook worden onderlinge wedstrijden georganiseerd, zowel voor dressuur, springen als voltige (zie agenda). Tevens bestaat de mogelijkheid je eigen paard of pony te stallen met weidegang (zie pensionstalling). Omdat we een vereniging zijn en zo veel als mogelijk door vrijwilligers wordt geregeld, kunnen we de kosten laag houden en de kwaliteit hoog. Kom eens kijken!

Kinderen vanaf 4 jaar kunnen bij ons starten met voltigelessen. Vanaf 6 jaar kan je starten met reguliere lessen. Doorgaans beginnen kinderen in de voltigeles en schuiven daarna door naar een beginnergroep. Naast het volgen van groepslessen bestaat ook de mogelijkheid tot het volgens van een enkele individuele (longeer)les, bijvoorbeeld om meer vertrouwd te raken met een paard of pony. De eerste proefles is altijd gratis. Klik hier voor de leslijst.

Voor aanvang van de les beginnen we altijd met het poetsen en opzadelen van de pony. De groepslessen bestaat gemiddeld uit vier tot vijf personen. Tijdens de lessen volgt veel afwisseling, van oefenen voor de onderlinge wedstrijden, tot springen en gymnastiek te paard. Volwassenen hoeven niet aan de kant te blijven staan; ook zij kunnen lessen volgen op onze paarden!

Voltige, algemene informatie

Voltige is oefeningen doen/turnen op een galopperend paard. In 1976 is voltige in Nederland geïntroduceerd als een tak van de paardensport met het doel kinderen te leren paardrijden. In 1983 heeft de Federation Equestre Internationale (FEI) voltige opgenomen als een aparte discipline in de paardensport. Sindsdien wordt voltige in Nederland als wedstrijdsport beoefend: in teamverband (teamvoltigeren) en individueel (solovoltigeren).

Teamvoltigeren
Teamvoltigeren wordt uitgevoerd met een team van 4 of 6 voltigeurs. Naast de verplichte oefeningen die ieder teamlid moet uitvoeren, is er ook een vrije kür waarbij voltigeurs met twee- en drietallen acrobatische oefeningen vertonen op een galopperend paard. In het teamvoltigeren zijn verschillende klasses.

Solovoltigeren
Solovoltigeren kan worden gedaan vanaf een leeftijd van 12 jaar. De solovoltigeur moet dezelfde verplichte oefeningen uitvoeren als een teamvoltigeur om aan te tonen dat de basisvaardigheden worden beheerst. De vrije kür ziet er anders uit omdat slechts één voltigeur deze uitvoert in tegenstelling tot het teamvoltigeren. Een solokür mag maximaal 1 minuut duren. In het solovoltigeren zijn verschillende klasses.

Een bijzondere sport!!!
Een team kan bestaan uit jongens en meisjes waarbij verschillen essentieel zijn om een kür te kunnen uitvoeren. Dit is bijzonder ten opzichte van de huidige sportcultuur omdat vele sporten hun team samenstellen op basis van gelijkheid: het team bestaat alleen uit jongens of meisjes van dezelfde leeftijd en hetzelfde niveau. Een voltigeteam bestaat uit jongens en meisjes van verschillende leeftijden en verschillende niveaus. Een voltigeur die op zesjarige leeftijd begint met voltigeren kan dus vele jaren in het team blijven, waarbij de functie en verantwoordelijkheden binnen het team met de leeftijd veranderen.

Kleding
Met voltige is het belangrijk dat je kleding aan hebt waarin je goed kunt bewegen. Het beste kun je een legging dragen met een T-shirt of trui. Wat schoeisel betreft is het belangrijk dat het zacht is, omdat je anders het paard bezeert. Je kunt zachte sportschoenen dragen, maar beter zijn de zogenaamde voltigeslofjes/turnschoentjes. Deze zijn verkrijgbaar bij Scapino. In de winter is het koud in de manege, daarom is het verstandig je goed aan te kleden. Trek verschillende lagen over elkaar heen en neem sportschoenen mee om tijdens de warming-up (op de grond) te dragen.

Regels tijdens de voltigeles
Hier volgen enkele regels om de voltigelessen goed te laten verlopen:
• Iedereen moet vijftien minuten voordat de les begint aanwezig zijn, dit in verband met de warming-up. De warming-up is belangrijk om de spieren op te warmen en blessures te voorkomen.
• Tijdens de les geen sieraden dragen, omdat je daar jezelf en anderen mee kunt verwonden.
• Tijdens de les mag niet gegeten worden, wel mag je – als het bijvoorbeeld heel warm is – iets te drinken meenemen voor tussendoor.